Inkontinencia - problém nie len seniorov

Inkontinencia je rozšírený problém, s ktorým sa stretávajú mnohí jednotlivci, no často je ťažké o ňom hovoriť. Nájdenie správnej inkontinenčnej pomôcky nie je len o pohodlí, ale ide aj o opätovné získanie sebadôvery a udržiavanie kvalitného životného štýlu.

Aké môžu byť príčiny inkontinencie?

Starnutie - svalová sila v močovom mechúre a močovej rúre sa s vekom znižuje, čím sa znižuje kapacita močového mechúra a zvyšuje sa mimovoľné uvoľňovanie moču.

Tehotenstvo a pôrod - rozširujúca sa maternica vyvíja tlak na močový mechúr a pôrodný stres môže oslabiť svaly panvového dna a poškodiť nervy močového mechúra.

Problémy s prostatou u mužov - zväčšená prostata alebo rakovina prostaty a súvisiace liečby, ako je operácia alebo ožarovanie, môžu viesť k inkontinencii.

Menopauza u žien - znížená produkcia estrogénu po menopauze môže ovplyvniť zdravie výstelky močového mechúra a močovej trubice, čo prispieva k inkontinencii.

Aké vekové skupiny postihuje?

Jedinci nad 50 rokov - oslabenie svalov močového mechúra a močovej trubice súvisiace s vekom zvyšuje pravdepodobnosť inkontinencie.

Tehotné ženy a čerstvé matky - fyzické a stresové zmeny počas tehotenstva a pôrodu môžu spôsobiť dočasné alebo dlhodobé problémy s inkontinenciou.

Jedinci s určitými zdravotnými problémami, ako je obezita, cukrovka, neurologické poruchy alebo infekcie močových ciest, ako aj operácie panvy, môžu spôsobiť inkontinenciu.

Inkontinenčné nohavičky a vložky

Aké typy inkontinenčných vložiek a nohavičiek sú na trhu dostupné?

Na trhu sú dostupné rôzne kategórie inkontinenčných vložiek, či nohavičiek. Tu sú niektoré z najbežnejších typov:

Jednorazové podložky - sú určené na jedno použitie a potom ich vyhodíte. Sú dostupné v rôznych veľkostiach a savosti a sú vhodné pre ľudí s ľahkou až stredne ťažkou inkontinenciou.

Opätovne použiteľné podložky - sú umývateľné a dajú sa použiť viackrát. Sú dostupné v rôznych veľkostiach a savosti a sú vhodné pre ľudí s ľahkou až stredne ťažkou inkontinenciou.

Vložky pre ženy, mužov a unisex - inkontinenčné vložky sú dostupné pre ľudí všetkých pohlaví. Existujú vložky navrhnuté špeciálne pre ženy, mužov a unisex vložky, ktoré môže používať každý.

Vložky pre mužov - ide o nositeľné absorpčné výrobky vyrobené špeciálne pre mužskú anatómiu. Používajú sa na zvládnutie ľahkej až stredne ťažkej inkontinencie a sú dostupné v rôznych veľkostiach a savosti.

Svorky na moč - svorky na inkontinenciu, tiež známe ako svorky na moč, sú zariadenia špeciálne navrhnuté pre mužov na zvládnutie inkontinencie moču blokovaním toku moču a kontrolou úniku.

Pri výbere inkontinenčných vložiek je dôležité zvážiť faktory ako savosť, materiály a strih. Jednorazové vložky sú starostlivo navrhnuté tak, aby boli vhodné pre rôzne podmienky a boli schopné pojať niekoľkonásobok objemu moču, ktorý sa pravdepodobne vylúči naraz. Použité materiály by mali zabrániť zápachu a bolestivosti a vonkajšia vrstva vedľa oblečenia by mala zostať suchá, rovnako ako povrch pri vašej pokožke. K dispozícii sú aj opakovane použiteľné podložky, ktoré je možné prať a použiť viackrát. Dôležité je vybrať si vložky, ktoré dobre sedia a pohodlne sa nosia. Existujú aj rozsahy inkontinencie, ktoré vyhovujú variáciám vášho stavu, ako napríklad absorpčné vložky na nočné použitie.

Inkontinenčné nohavičky a pomôcky

Inkontinenčné pomôcky