Kohezívne obväzy - na čo slúžia?

Prečo sa stávajú populárnymi v medicíne a veterinárnej medicíne?

Kohezívny obväz, alebo badnáž, je revolučný produkt, ktorý si získava trh vďaka jednoduchému použitiu - dobre drží a neobsahuje lepidlo. Kohezívny obväz sa používa v medicíne aj vo veterinárnej medicíne. Kohezívne obväzy sú vyrobené z netkanej textílie pokrytej samolepiacou vrstvou, ale bez obsahu lepidla. Z tohto dôvodu sú výbornou alternatívou klasických obväzov. Preto je kohézny obväz široko používaný v medicíne a veterinárnej medicíne.

Aké sú kľúčové rozdiely, ktoré odlišujú súdržné bandáže yellowBAND od klasických obväzov?

Kohezívne obväzy

Kohezívny obväz je špeciálny typ netkaného elastického obväzu používaného na stabilizáciu kĺbov, vyznačujúci sa tým, že vrstvy k sebe priľnú. Nie je potrebné používať spojovacie prvky, ktoré sú využívan0 v klasických bandážach. Kohezívny obväz sa používa v medicíne a veterinárnej medicíne.

Snímka obrazovky 2023-03-15 o 10.21.39

Rôzne veľkosti a farby na www.sanlux.sk

Ako funguje priľnavosť kohezívneho obväzu? Je to bezpečné pre naše zdravie?

Kohezívny typ elastického ovínadla sa vyrába z netkanej textílie lepením, vpichovaním a prešívaním. Táto netkaná textília je potiahnutá súdržnou hmotou bez lepidla, vďaka čomu obväz k sebe priľne. Mimoriadnou výhodou použitia kohezívneho obväzu je, že je úplne bezpečný pre naše zdravie, a to vďaka tomu, že sa materiály k sebe samovoľne lepia bez potreby lepidla, pričom sa nelepia na kožu, srsť, oblečenie či vlasy. Netkaná textília, z ktorej je súdržný obväz vyrobený, má tiež výborné ventilačné vlastnosti, cez ktoré môže pokožka voľne dýchať.

Kohézna bandáž yellowBand sa používa na:

  • Ochrana kĺbov po zranení,
  • Vytváranie kompresných obväzov,
  • Imobilizačné nástavce dlahy,
  • Zabezpečenie obväzov, ktoré nemajú lepidlo,
  • Podpora akýchkoľvek nelepivých obväzov,
  • Na použitie na ťažko dostupných miestach, napríklad na popáleniny, pooperačné rany, okolo kĺbov, čapíkov.

Čo je to kohezívna látka?

Netkaná textília yellowBAND je potiahnutá súdržnou látkou, vďaka ktorej sa pás prilepí k sebe bez použitia lepidla. To všetko vďaka použitiu syntetickej gumy, ktorá je skvelou alternatívou pre ľudí alergických na latex. Nízka alergénnosť prípravku ho predurčuje aj pre malé deti.

Vysoká odolnosť proti potu a vlhkosti

Kohezívne, alebo samolepiace obväzy yellowBAND sú odolné voči potu a vlhkosti, preto sa obväz nešmýka a je odolný voči prípadnému spadnutiu. Dajú sa použiť na ťažko dostupných alebo nepravidelne tvarovaných miestach. Vďaka vodeodolnosti tento produkt využívajú športovci a nadšenci vodných športov.

Flexibilita

Klasické obväzy patria do skupiny vysoko naťahovacích obväzov. Sú lepšie ako súdržné obväzy na rýchlo sa rozširujúce opuchy, ktorých stredne a nízkoelastické obväzy by mohli viesť k ischémii. Na druhej strane kohezívne obväzy patria do skupiny strednej a nízkej elasticity a oveľa lepšie spevňujú kĺby, zabraňujú opuchom vrátane lymfatických opuchov a krvných zrazenín.

Kohezívny obväz yellowBAND a klasický obväz

Kľúčové rozdiely medzi kohéznym obväzom a klasickým obväzom sú:

  • Bez lepidla – súdržný obväz je samolepiaci, kým klasický obväz takéto vlastnosti nemá.
  • Súdržná bandáž yellowBAND je ľahšia a má lepšiu ventiláciu.
  • Súdržný obväz sa dá ľahko odtrhnúť, takže nie je potrebné používať nožnice.
  • Súdržná látka je odolná voči potu a vlhkosti, takže je menšie riziko zošmyknutia alebo spadnutia obväzu.
  • Kohézny obväz yellowBAND je menej pružný ako klasický obväz.

Obväzy Yellowband ako zlatá stredná cesta vo veterinárnej medicíne

Kohezívne obväzy yellowBAND sú okrem štandardných aplikácií v medicíne skvelé aj vo veterinárnej medicíne. Vďaka svojim vlastnostiam, hlavne kvôli nedostatku lepidla, sa ľahko nanášajú a navyše sa nelepia na zvieraciu srsť a srsť bez toho, aby spôsobovali bolesť. Obväzy yellowBAND vďaka svojej trvanlivosti a odolnosti voči vlhkosti je menej pravdepodobné, že sa zlomí, aj keď je náš maznáčik veľmi aktívny. Preto sú kohézne obväzy čoraz obľúbenejším produktom používaným vo veterinárnej medicíne.

Zhrnutie

Kohezívne obväzy yellowBAND sú skvelým produktom pre každého. Dobre fungujú v ambulanciách lekárov, fyzioterapeutických a veterinárnych ambulancií, ako aj v domácich lekárničkách. Najväčšie výhody kohéznych bandáží sú: samolepiaca, odolnosť proti potu a vlhkosti, ventilačné vlastnosti, nelepivosť, hmotnosť a kľúčová bezpečnosť pre zdravie užívateľa. Kohézia YellowBAND je teda skvelou alternatívou a náhradou klasických bandáží, ktoré tento typ vlastností nemajú. Kohézne bandáže yellowBAND dobre fungujú ako v lekárskom prostredí, tak aj u veterinárnych lekárov. Vďaka nedostatku lepidla sa súdržnosť nelepí na telo a srsť zvieraťa, pričom ide o úplne bezpečný obväz pre jeho zdravie.

kohezivne obvazy