Čo je tejpovanie a na čo sa používa?

Čo je tejpovanie a na čo sa používa?

Tejpovanie a tejpovacie pásky - športová nevyhnutnosť, ale vhodné aj pre rekreačných športovcov.

Tejp, známy aj ako medicínsky alebo športový tejp, je produkt, ktorý je mimoriadne obľúbený medzi športovcami a športovými nadšencami, ale aj ľuďmi, ktorí so športom nesúvisia a ktorí trpia zraneniami z rôznych príčin. Správne aplikovaná páska chráni kĺby pred zraneniami a preťažením, pomáha pri ich liečbe.

Prečo používať tejpovacie pásky?

Pevný tejp, ktorý fyzioterapeuti bežne používajú, spočíva v tejpovaní vybraných častí tela za účelom stuhnutia a stabilizácie daného kĺbu a ochrany pred možnými zraneniami. Statické tejpovanie má preventívne a terapeutické uplatnenie pri niektorých poraneniach kĺbov. Preto ho využívajú najmä športovci, ktorí si chcú chrániť kĺby pred zraneniami. Volejbalisti, basketbalisti a hádzanári nanášajú neelastické omietky, napr. aby sa zabránilo dislokácii MCP alebo interfalangeálnych kĺbov počas tréningu a zápasov a aby sa chránili pred možnými zlomeninami.

Dôležitým aspektom použitia tejto metódy je zmena smeru svalovej sily. Aplikácia umožňuje chrániť bolestivé miesto a smerovať silu iným smerom ako bolestivým. Vďaka tejto liečbe sa kĺbom odľahčí a v prípade ich skoršieho poškodenia sa zníži bolesť a výrazne sa skráti proces regenerácie.

Aký je rozdiel medzi tuhým tejpovaním a kinesiotapingom?

Rozdiely medzi pevnou páskou a kineziologickou páskou sú značné. Tu je niekoľko dôležitých faktov:

Pri tuhom tejpovaní používame neelastické bavlnené tejpy, pričom kinesiotaping je úplne flexibilný a jeho napnutie môže byť 140% štandardnej dĺžky získanej na začiatku.

Povrch pásky je celý pokrytý lepidlom, čím sa zvyšuje priľnavosť pásky a spevňuje spoj, na ktorý sme aplikáciu robili. Kinesio tejpy sú pokryté lepidlom nanášaným vo vlnách pozdĺž tzv odtlačky prstov, vďaka čomu náplasť spolupracuje s pokožkou a umožňuje jej voľný pohyb.

Športové náplasti sa aplikujú na penový základ, elastické pásky sa aplikujú priamo na pokožku.

Športový tejpovanie plní úlohu stabilizátora, spevňuje kĺb a obmedzuje pohyblivosť. Na druhej strane elastické gumičky majú iné uplatnenie a zároveň oveľa širšie. V prvom rade nie sú tuhé a nemajú stabilizačné vlastnosti. Používajú sa napr. pri opuchoch, akútnej a chronickej bolesti, korekcii kĺbov, zápaloch, rehabilitačných a neurologických ochoreniach.

Snímka obrazovky 2023-03-24 o 10.43.10

Tejpovacie pásky a príslušenstvo

Tejpovacie pásky využívajú aj ľudia, ktorí sa venujú amatérskemu športu a tí, ktorí so šporom nemajú veľa spoločného. Používajú sa pri úrazoch, poraneniach končatín alebo preventívne, chránia pred potenciálnym poškodením pri nadmernom zaťažovaní kĺbov. Príkladom môžu byť ľudia, ktorí fyzicky pracujú, sú vystavení ochoreniam kostí a kĺbov a zmenám z preťaženia. Pevné tejpovanie v týchto prípadoch pomôže vyhnúť sa alebo liečiť zranenia, ako sú: preťaženie pohybového aparátu, tenisový lakeť a golfový lakeť. Zdravotné pásky poslúžia aj proti odreninám napríklad pri turistike.

Odporúčame aj netradičné použitie tuhého tejpovania, ak nemáme v blízkosti špecializované vybavenie. Páska sa skvele hodí na zabezpečenie športového náradia, zamedzenie jeho pohybu a vďaka svojim silným priľnavosti a pevnosti sa dá použiť na provizórne opravy, napríklad keď si pri turistike v horách zlomíme palicu na nordic walking.