Bezdotykový teplomer - ako funguje?

Stali sa populárnymi počas pandémie

Bezdotykový teplomer, tiež známy ako infračervený teplomer alebo teplomer na diaľku, je zariadenie určené na meranie teploty človeka alebo povrchu objektu bez fyzického kontaktu s ním. Tieto zariadenia sa stali veľmi populárnymi, najmä v súvislosti s pandémiou COVID-19, pretože umožňujú merať teplotu bez potreby dotyku, čo môže znížiť riziko šírenia infekcií.

Princíp fungovania bezdotykového teplomeru spočíva v tom, že meria infračervené žiarenie vysielané z povrchu, ktorý sa má zmerať. Každý objekt s teplotou nad absolútnou nulou (0 Kelvin alebo -273,15 °C) vysiela infračervené žiarenie v závislosti na svojej teplote. Bezdotykový teplomer používa senzor na zachytenie tohto žiarenia a následne vypočíta teplotu na základe intenzity a vlnovej dĺžky infračerveného žiarenia.

Niektoré hlavné výhody bezdotykových teplomerov zahŕňajú:

1. Bezkontaktné meranie: Nedochádza k fyzickému kontaktu s osobou alebo povrchom, čo je výhodné pre hygienu a bezpečnosť.

2. Rýchlosť: Meranie teploty môže byť vykonávané veľmi rýchlo, obvykle za niekoľko sekúnd.

3. Pohodlie: Bezdotykové teplomery sú pohodlné pre meranie teploty u detí a chorých osôb, pretože nevyžadujú orálne alebo axilárne meranie.

4. Možnosť merania na diaľku: Niektoré bezdotykové teplomery majú dostatočný dosah, aby mohli merať teplotu z väčšej vzdialenosti, čo je užitočné napríklad pri meraní teploty väčšieho počtu ľudí v ťažko dostupných miestach.

5. Nízke riziko kontaminácie: V čase epidémie alebo pandémie je znížené riziko šírenia infekcií, pretože nie je nutný fyzický kontakt s teplomerom.

Je potrebné poznamenať, že bezdotykové teplomery sú obvykle určené na meranie telesnej teploty na čele alebo na povrchu objektov. Presnosť týchto teplomerov môže byť ovplyvnená rôznymi faktormi, ako je správne použitie, vzdialenosť od meraného objektu a okolitá teplota. Pre klinické meranie telesnej teploty môže byť stále nutné používať tradičné teplomery na kontrolné meranie.

IR teplomer