Ako vybrať vychádzkovú palicu a ako ju správne používať?

Ako vybrať vychádzkovú palicu

Pošmyknutia a pády sú jednou z hlavných príčin hospitalizácií ľudí vo veku 65 a viac rokov. Používanie vychádzkovej palice môže pomôcť predchádzať pádom zlepšením rovnováhy a stability pri chôdzi. Môžu tiež uľahčiť pohyb ľuďom so zníženou pohyblivosťou v dôsledku úrazu alebo choroby. Hoci vychádzkové palice môžu byť užitočné, pri výbere tých správnych je potrebné zvážiť niekoľko prvkov. Je potrebné zohľadniť rôzne typy palíc, rukoväte a výšku. Dôležitá je aj správna technika, pretože nesprávne používanie môže viesť k nestabilite, bolestiam alebo zvýšenému riziku pádu.

Výber správnej vychádzkovej palice

Pochopenie vlastných potrieb a toho, ako budete svoju vychádzkovú palicu používať, je nevyhnutné, aby ste našli tú správnu pre vás. Vaším prvým krokom by malo byť porozprávanie sa s fyzickým terapeutom alebo praktickým lekárom. Budú vám vedieť poradiť, aký typ vychádzkovej palice hľadať, ako aj poradiť, ako ju používať.

K dispozícii je celý rad rôznych vychádzkových palíc, ktoré vyhovujú rôznym potrebám.

Palica s ohnutou rukoväťou

Základný štýl vychádzkovej palice so zakrivenou rukoväťou na rovnej tyči.

Palice s rukoväťou v tvare T

Jedná sa o rovnú vychádzkovú palicu s rukoväťou, ktorá sedí vodorovne k zemi. Často je mierne tvarovaná pre ľahké uchopenie.

Štvorbodové palice alebo palice so štvorbodovou základňou

Tieto vychádzkové palice majú štyri samostatné nožičky vychádzajúce z centrálneho hriadeľa namiesto jednej. Ponúkajú vylepšenú stabilitu a podporu, ale ich používanie môže byť náročnejšie. Môžu stáť samostatne bez toho, aby ste ich museli o niečo opierať, keď sa nepoužívajú.

Skladacia vychádzková palica

Podobná štandardnej vychádzkovej palici v štýle T, je ju však možné poskladať a uložiť do tašky, keď sa nepoužíva. Ideálna na cestovanie alebo občasné používanie, keď ste vonku.

Používanie vychádzkovej palice

Nastavenie správnej výšky

Pokiaľ ste si zakúpili vychádzkovú palicu s nastaviteľnou výškou, budete si musieť pred jej použitím upraviť výšku. Najlepšie je to urobiť s pomocou niekoho iného, ​​aby vám mohol skontrolovať správne nastavenie vyhovujúce vaším proporciám.

V bežnej obuvi umiestnite základňu vychádzkovej palice asi 20 cm od boku chodidla. Nechajte ruky prirodzene klesnúť po bokoch prirodzene ohnuté v lakti. Horná časť vychádzkovej palice by mala byť vo výške zápästia. V prípade potreby upravte dĺžku palice, kým nenájdete správnu polohu.

Pri používaní vychádzkovej palice by mala byť vaša ruka mierne ohnutá. Váš chrbát by mal byť vzpriamený a ramená uvoľnené. Ak sa vám pozícia zdá neprirodzená alebo nepríjemná, skontrolujte si výšku palice alebo sa o technike vychádzkovej palice porozprávajte so svojím fyzioterapeutom alebo ergoterapeutom.

Umiestnite palicu na silnejšiu stranu

Ak chcete použiť vychádzkovú palicu, budete ju držať na opačnej strane, než je vaša slabšia noha. Častou chybou je, že si ľudia umiestňujú palicu na slabšiu alebo postihnutú stranu tela. Ale keďže zvyčajne chodíme tak, že kývame opačnou pažou k nohe, ktorá vystupuje dopredu, znamená to, že sa budete silne opierať o postihnutú stranu. Držanie palice na opačnej strane, než je slabšia noha, udržuje pravidelnú a plynulú chôdzu, pomáha s rovnováhou a podporuje slabšiu stranu, keď na ňu prenášame váhu pri prekračovaní zdravou nohou.

Trénujte chôdzu správnou technikou

Držte rukoväť a súčasne zdvihnite palicu a postihnutú (opačnú) nohu. Keď vykročíte vpred, vaša silnejšia noha podopiera váhu vášho tela. Položte nohu a vychádzkovú palicu spolu. Špička vychádzkovej palice by nemala presahovať váš prirodzený krok. Pri použití vychádzkovej palice so štvorbodovou základňou vykonáte tri samostatné pohyby. Natiahnite palicu na dĺžku paže od tela. Uistite sa, že sa všetky štyri nohy palice dotýkajú podlahy, aby sa predišlo prevráteniu. Jemne zatlačte rukou do rukoväte palice, aby ste mali väčšiu stabilitu. Vykročte vpred so slabšou nohou. Posuňte druhú nohu len mierne za prvú nohu.

Chodenie hore a dole po schodoch

Pri výstupe po schodoch vykročte najskôr na silnejšiu alebo menej postihnutú nohu. Po prenesení váhy dopredu zdvihnite postihnutú nohu a vychádzkovú palicu súčasne a prejdite na rovnaký krok. Urobte to krok za krokom a druhou rukou sa držte zábradlia, aby ste získali ďalšiu podporu. Po schodoch zostúpite najprv postihnutou nohou a vychádzkovou palicou a potom silnejšou alebo menej postihnutou stranou. Opäť urobte krok za krokom a držte sa zábradlia.

Bezpečné používanie vychádzkovej palice

Vyhnite sa noseniu ťažkých predmetov, keď používate vychádzkovú palicu, ako napríklad ťažká nákupná taška.

V našom e-shope a predajni nájdete široký výber palíc pre vaše potreby. Náš tím je pripravený vám pomôcť a poradiť pri výbere.

SANLUX - barly a palice